VEĽKÝ KÝR/KOMJATICE. Milovníkom chutného moku organizátori a výrobcovia vína ponúkli degustácie vynikajúcich vín z ponitrianskeho regiónu a pre porovnanie aj z iných oblastí Slovenska i Moravy.
Pre jeho milovníkov otvorilo 194 vinárov v 27 obciach Nitrianskeho kraja 134 pivníc a šesť hradných pivníc, kde ponúkali 1022 druhov vína.
Prvý ročník Nitrianskeho vínneho festivalu organizátori pripravili v spolupráci so starostami obcí, miestnymi vínnymi spolkami a tímom nadšencov. Chcú podporiť rozvoj vinárstva v regióne, marketing pestovateľov hrozna a výrobcov tunajších vín.
Do všetkých pivníc
Perlou festivalu bol Nitriansky hrad a jeho malebné podhradie so starobylým systémom pivníc.
Po prvý raz v histórii otvorili pivnice pod známou sochou Corgoňa, v Kňazskom seminári sv. Gorazda, v Krajskom pamiatkovom úrade i v súkromných priestoroch. Pivničky boli rozdelené podľa pôvodu vín z jednotlivých vinohradníckych oblastí od Malokarpatskej cez Nitriansku, Juhoslovenskú , Stredoslovenskú, Východoslovenskú až po Tokajskú.
Zo Župného námestia sa návštevníci autobusmi dopravovali do jednotlivých zastávok v rôznych smeroch - na Sereď, Zlaté Moravce i Nové Zámky. Autobusy vo všetkých obciach stáli pri sochách Sv. Urbana, patróna vinárov, vína a vinohradníkov.
Záujemcovia mohli za poplatok cestovať celý deň po okresoch, navštíviť neobmedzený počet pivníc, dostali navyše preukaz s mapkou, degustačný pohár a 50 žetónov na ochutnávku vín. V každej pivnici ponúkali minimálne tri vzorky vína.
Zviditeľniť domácich vinárov
Novozámocký okres reprezentovalo 14 vinárov z Komjatíc a Veľkého Kýru – po sedem z každej obce. V „hajlochovom areáli“ ako prvý mohol privítať milovníkov vína Ladislav Dojčan. Jeho viničný domček na nachádza pri vchode do areálu.
Gazda je mechanizátorom na miestnom družstve. Víno dorába už 30 rokov a svoj viničný domček postavil pre štvrťstoročím. Návštevníkom vínneho festivalu ponúkal Rizling vlašský a Rizling veltlín, Zelený veltlín, Burgundské šedé a Lipovinu. Prezradil, že na ponuku organizátorov zúčastniť sa na festivale reagoval ochotne.
„Chcem, aby tunajší vinári zviditeľnili naše vínko. V tomto regióne je stará dobrá tradícia výroby kvalitného vína. Vinári by mali spolupracovať. Je iná doba, a preto víno treba vyrábať moderným spôsobom, používať nové poznatky a technológie,“ dodal L. Dojčan.
Štyria mušketieri
Vo veľkokýrskych hajlochoch sme objavili jedno zaujímavé združenie – spolok priateľov vinárov.
Jeho názov – DDPF sa skladá zo začiatočných písmen priezvísk šytoch kamarátov, ktorí založili tento „klub“ – Marián Draguň, Zoltán Draguň, Ernest Pintér a Jozef Finta. Dvaja z nich sú obyvateľmi Veľkého Kýru a dvaja pochádzajú zo susednej obce Branč, pričom jeden z Brančanov je tiež pôvodom z Veľkého Kýru. Dvaja z nich sú pestovatelia hrozna a dvaja výrobcovia vína.
Foto: Eugen Paľcev
Prezradili, že túto pivnicu si kúpili pred dvomi rokmi a rozhodli sa spoločnými silami vyrábať dobré a chutné víno a tešiť ním chuťové bunky kamarátov i svoje vlastné. Produkujú deväť druhov vína, z ktorých za najvzácnejšie sami považujú Rulandské šedé, Cabernet Sauvignon a zmesku, vyrobenú na základe vlastného „supertajného“ receptu.
Štyria „mušketieri“ sa pochválili, že sa im celkom darí a vlani na rôznych vinárskych súťažiach získali so svojim vínom osem medailí všetkých druhov.
Zjednotiť vinárov
Prvý ročník Nitrianskeho vínneho festivalu sa skončil v sobotu 10. novembra večer. Organizátor podujatia Štefan Kóňa, nitriansky lekár, nám prezradil, že aj keď tento festival zorganizoval pod hlavičkou občianskeho združenia Nitravin, robil to ako súkromná osoba.
„Nazdával som sa, že sa mi na projekt podarí získať finančné prostriedky, ale príliš som nepochodil – 90 percent prostriedkov som musel investovať ja sám. Možno to bude nabudúce lepšie. Chcel som pomôcť výrobcom hrozna a dobrého vína spropagovať tento región a jeho dobré tradície a zjednotiť vinárov, aby sa im lepšie darilo,“ povedal nám v závere Š. Kóňa. In vino veritas, priatelia!