NOVÉ ZÁMKY. Sedemnásťročná študentka Hotelovej Akadémie v Nových Zámkoch Karin Kovácsová je členkou jediného čajového krúžkuna Slovensku a zároveň juniorskou someliérkou.
Kým som neprišla na strednú školu, o čajoch som vôbec nič nevedela. Až v prvom ročníku nám triedny učiteľ hovoril o čajoch, ich účinkoch či príprave. Založil aj čajový klub a presne pred rokom sme si zariadili malú čajovňu. Stretávame sa každý utorok po vyučovaní hodine a relaxujeme. Je to taká naša malá zašívareň. Postupne si kupujeme čaje, venujeme sa ich príprave a degustácii.
Asi to nie sú čaje vo vrecúškach aké poznáme z obchodných regálov.
• To vôbec nie. Príchute ako karamelizovaná hruška a lesné ovocie pravdepodobne čaj nevideli. Kvalitný čaj pochádza z rastliny Camellia sinensi teda Čajovník čínsky. Tie ovocné sú len aromatizované. Čaje na krúžok kupujeme hlavne od kvalitných dodávateľov, napríklad čajovňa v Nových Zámkoch alebo bioobchody.
Ako sa pripravuje taký správny čaj?
• Záleží to od druhu - či chceme zelený, biely, zeleno-modrý alebo tmavý (u nás známy ako čierny čaj). Napríklad zelený čaj sa nemôže zalievať vodou nad 70° Celzia, čierne čaje zasa deväťdesiatstupňovou. Podáva sa v šálkach rôzneho materiálu, ale nie s antikorovými lyžičkami. Čaj a antikor by sa nikdy nemali stýkať. Samotné servírovanie záleží od kultúry národa. Inak sa čaj podáva v Japonsku, Indii alebo v Anglicku.
Ako rozoznáš, či je čaj dobrý alebo nie?
• Čaj je vždy dobrý. Naozaj kvalitné čaje letecky privážajú z ďalekých krajín. A dodávateľ vás musí presvedčiť, že jeho čaj naozaj stojí za to.
U nás sa hovorí, že čaj s medíkom a citrónom je najlepšia medicína. Mal by sa vôbec pravý čaj dochucovať?
• Vôbec ničím - sú to len zvyky rôznych kultúr. V Anglicku sa napríklad pridáva mlieko do čierneho čaju. Tento zvyk prebrali od Indov, kde sa čaj pripravuje namiesto vody s mliekom.
Pravý čaj by sa mal vychutnať tak ako je - samotná rastlina bez akéhokoľvek prídavku. Dosladiť ho môže každý podľa potreby, ale namiesto cukru odporúčam domáci agátový med.
V poslednej dobe je dosť rozoberaná téma ozdravujúcich účinkov čajov a ich celkový vplyv na človeka.
• Je už aj vedecky potvrdené, že každý čaj má ozdravujúce účinky. S čajom sa dá dokonca bojovať aj proti rakovine. Obsahuje najväčšie množstvo antioxidantov. Nech si hovorí kto čo chce - čaj je najlepší liek na všetko. Nezáleží, či si denne dáte dve alebo päť šálok.
Niektoré čaje však obsahujú viac kofeínu (kofeín v čaji sa vlastne nazýva teín), čo by som neodporúčala piť vo veľkých dávkach.Samotný teín sa totiž prejaví neskôr, ale účinok trvá omnoho dlhšie ako pri káve.
A ako si sa od čajov dostala k someliérstvu?
• Chcela som mať väčší rozhľad. Veľmi ma to ťahalo aj k barmanskému krúžku, ktorý máme ttiež u nás v škole, ale víno si ma nakoniec získalo.
Ale ešte si nedovŕšila 18 rokov.
• Práve to je v tom. S vínom robím dokonca už od pätnástich. Somelierske súťaže vlastne nie sú vôbec vekovo ohraničené, juniori súťažia od 17 rokov.
Tento rok som sa zúčastnila svojej prvej súťaže someliérov na Slovensku. Medzi 24 súťažiacimi z 11 škôl z celého Slovenska som zvíťazila.
Skúšala si aj to známe otváranie fľaše šabľou - sabráž?
• Áno. Pre pozorovateľa je to určite zážitok, na Slovensku existujú rožne súťaže v sabráži. Treba to vyskúšať ale hlavne dávať veľký pozor. Niekedy to nie je taká zábava, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavne, keď seknete zle a fľaša sa vám v ruke rozletí na milión častí. Dá sa pritom aj vážne poraniť.
Kde si vieš predstaviť samu seba o dvadsať rokov?
• Mám takú víziu do ďalekého budúcna - malú vinársku pivničku. Ale čím ďalej viac prichádzam na to, že to vôbec nie je ľahké.
Chcela by som skôr cestovať po svete, spoznávať rôzne chute a novú gastronómiu. Ale v prvom rade ukončiť hotelku a študovať ďalej. Rada by som ostala v tomto smere, uvažujem nad Vysokou školou hotelovou.