facebook

Peter Kecskés: Obsluhoval som anglického princa

Naposledy sme sa stretli, keď ešte ako stredoškolák predvádzal jednu z excelentných someliérskych disciplín – otváranie fľaše sektu šabľou. Po rokoch sa vrátil so skúsenosťami z najvyššieho levelu gastronómie.

Peter Kecskés má v Nových Zámkoch vlastnú prevádzku.(Zdroj: Miroslav Antoni)

NOVÉ ZÁMKY. Peter Kecskés bol súčasťou tímu, ktorý pred niekoľkými dňami obsluhoval hostí šľachtickej svadby. V kaštieli Chateau Belá vtedy privítali aristokratov z viacerých krajín Európy, Ázie aj Afriky - vrátane anglického princa Harryho. Petrovi Kesckésovi sme položili niekoľko otázok.

Od stredoškolského someliéra k vrcholu gastronómie je kus cesty. Ako sa začala vaša?

• Po skončení novozámockej hotelovej akadémie som nastúpil do Francúzskej reštaurácie Hotela Devín v Bratislave, ktorá bola vtedy dva roky po sebe najlepšou reštauráciou na Slovensku. Pracoval som tam s prezidentom Asociácie somelierov na Slovensku Štefanom Valovičom. Kvôli tomu som na poslednú chvíľu zmenil aj formu vysokoškolského štúdia z dennej na externú.

Bolo to päť hektických rokov, počas ktorých som postupne pôsobil aj v Chateau Belá, viedol súkromnú reštauráciu Slovenskej sporiteľne a v Erdodyho paláci, so známym „televíznym“ šéfkuchárom Jardom Židekom.

Pokračovali ste aj v kariére spojenej s vínom?

• Samozrejme áno. Stal som sa viceprezidentom Asociácie somelierov, kde sa hlavne podieľam hlavne na vzdelávaní mladých someliérov a ako technický komisár somelierských súťaží. Pobočku Asociácie máme aj na mojej bývalej škole, tu v Nových Zámkoch, kde sa vždy rád vraciam a pomôžem ak treba.

Čo sa týka práce, tak som sa neskôr osamostatnil, robil som školenia, prezentácie, či degustácie na Slovensku i Maďarsku, a taktiež pôsobil v jednom z najmodernejších vinárstiev na Slovensku, kde som sa podieľal na zabehnutí novej značky na trhu.

foto1_res.jpg

Peter Kesckés.

Neskôr to bola práca v gastronomii qj mimo nej a tento rok v apríli som v Nových Zámkoch otvoril prvý polievkový bar na Slovensku.

Prečo takéto netradičné a nealkoholické pôsobisko?

• Kuchára som nikdy nerobil, vždy som bol na druhej strane pultu, ako sa hovorí v hotelovom jazyku, takže to bolo odvážne rozhodnutie. V zahraničí podobné prevádzky fungujú, ale na Slovensku polievkový bar na take-away báze v takejto forme neexistuje.

Vychádzal som z filozofie, že ľudia majú málo času a ak nechcú tráviť čas na obedovom menu alebo žiť z fastfoodu, tak postačí aj porcia veľkej chutnej sýtej polievky.

Novozámčania sú „polievkoví“, vedia rozoznať a aj oceniť domácky pripravenú zdravú stravu. Od apríla sme už vyskúšali vyše stovky druhov a variácií polievok a dnes sme tu mali už viac ako deväťdesiat ľudí. Mnohí sa denne vracajú a niektorí si berú polievky aj domov na víkend. Som veľmi rád, že ľudom chutí a vracajú sa vždy s úsmevom na tvári.

talianska-paradajkova-ii_r8567_res.jpg

Jedna z polievok, ktoré sám pripravuje.

Lenže od polievok k anglickej šľachte je ešte ďalej...

• Majiteľka kaštieľa vydávala staršiu dcéru a pozvaná bola šľachta z viacerých krajín. Keďže som v kaštieli pri jeho otváraní pracoval a mám skúsenosti s najvyššou formou obsluhy, tak ma bývalí kolegovia oslovili, či neprídem pomôcť.

Takýto banketový spôsob obsluhy si žiada elegantný, zrkadlový servis. Rad čašníkov vojde do miestnosti, naraz predložia jedlo, naraz nalejú víno... Každý krok je premyslený a nacvičený. Dôležité je, aby každý člen personálu presne vedel, kde je jeho miesto a v akom okamihu má urobiť aký úkon.

Koľko času treba na takýto nácvik?

• Na akciu vybrali renomovaných kuchárov a šikovný personál. Obsluha sa dá takto bez hostí nacvičiť za hodinku – dve.

Akými zákazníkmi sú urodzení hostia?

• Ľudia tejto skupiny sú veľmi kultúrni a znalí gastronómie a stolovania. Nezvyknú mať prehnané požiadavky ako niektoré „rýchlokvasené celebrity“.

Väčšina detailov slávnostnej tabule bola vopred známa, nikto na poslednú chvíľu nevymýšľal a celá večera prebehla veľmi kultúrne a pôsobivo.

Stretli ste sa osobne aj s anglickým princom Harrym?

• Ano, obsluhovali sme ho pri stole novomanželov a počas zvyšku podujatia som mu servíroval aj slovenské vína.

Veľmi mu chutil rizling rýnsky, ochutnal aj ružový cabernet sauvignon a barikovým cabernetom zo Chateau Belá bol priam nadšený. Je to milý a žoviálny človek.

Ďalšie články z rubriky Zaujímavosti


  1. Podgurážený vodič zdemoloval stĺp, našťastie nikoho nezrazil 909
  2. Vonku vyhral iba Bešeňov 168
  3. Medzi Novými Zámkami a Bánovom bude výluka 140
  4. Prichytený priamo pri čine. Zlodej sa pokúsil ukradnúť úle v Palárikove 71
  5. Nové Zámky na rezervu DAC-u nestačili. 64
  6. Nevideli ste ho niekde? Odišiel do práce a už sa nevrátil 56
  7. Detská atletika v Nových Zámkoch 53
  8. Memoriál Evy Kontovej sa konal už tretí krát 35
  9. V Európe si pripomínajú slávnu panovníčku 34
  10. Úspešní Novozámčania boli opäť obsypaní zlatom a striebrom 33

Najčítanejšie správy

Nové Zámky

Podgurážený vodič zdemoloval stĺp, našťastie nikoho nezrazil

Vodiča, ktorý zdemoloval v Nových Zámkoch stĺp verejného osvetlenia zatiaľ nemôžu vypočuť. Najprv bude musieť vytriezvieť.

Vonku vyhral iba Bešeňov

Hurbanovčania s bodom proti lídrovi

Medzi Novými Zámkami a Bánovom bude výluka

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) upozorňujú na výluku medzi stanicami Nové Zámky a Bánov.

Prichytený priamo pri čine. Zlodej sa pokúsil ukradnúť úle v Palárikove

Zlodej sa pod rúškom tmy pokúsil ukradnúť úle za vyše tisíc eur. Zachytila ho však nastražená fotopasca.

Nové Zámky na rezervu DAC-u nestačili.

Stredajšie kolo prinieslo pre mužstvá z regiónu iba bod

Blízke regióny

Dedinu napoja na R1, pomôže to aj Nitre

Pozemky sú už podľa ministerstva dopravy vysporiadané. V júni prídu archeológovia.

Šampionát naturálnych kulturistov a fitnesiek (+FOTO)

Na majstrovstvách Slovenska sa darilo aj pretekárom z nášho regiónu,

Opravy ciest v Partizánskom môžu trvať ešte mesiac

Kvôli tomu, že práce prebiehajú na viacerých miestach sú zápchy v Partizánskom na každodennom poriadku.

Pozrite si majstrov okresu v atletike

V Nitre sa dnes uskutočnili atletické majstrovstvá základných škôl okresu Nitra. V akcii boli deti z 28 škôl.

Mikuš: Voderady mali šesť rokov možnosť internát kúpiť alebo si ho prenajať

Obavy obce Voderady v okrese Trnava o nárast nepriaznivých vplyvov na život obyvateľov v súvislosti s avizovaným prísunom zahraničných robotníkov do miestneho internátu kraj nezdieľa.

Všetky správy

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner hokejovej reprezentácie a šéf zväzu diskutovali spolu v mimoriadnej relácii TV Markíza.

Cesta autom do Chorvátska 2017

Najpohodlnejšia cesta do Chorvátska je cez Maďarsko. Najrýchlejšie sa do Chorvátska dostanete cez Rakúsko.

Generálny prokurátor navrhol zrušiť Kotlebovu stranu

Najvyšší súd obdržal podnet na rozpustenie ĽSNS.

Právnik z Via Iuris: Sudcovia vyslali prekvapivý signál

Vo voľbách do Súdnej rady neuspeli kandidáti reformného združenia. Treba sa zamyslieť, tvrdí právnik.

Vydrží to ešte Most alebo padne?

Mnohí voliči neodpustili Bugárovi vstup do koalície, iní sa snažia vidieť na ňom aspoň niečo pozitívne. Ale ich trpezlivosť nemožno skúšať donekonečna.

Kam vyraziť