facebook

Žitavskú papriku pozná Európa

Žitavská paprika patrí do zoznamu vyše 1 200 výrobkov, ktoré majú ochranu Európskej únie. Spomedzi takých známych gurmánskych slovacík ako je Skalický trdelník, Slovenská bryndza či Zázrivský korbáčik je Paprika Žitava vari najvzácnejšia.

Linka na mletie papriky.(Zdroj: Miroslav Antoni)

DVORY NAD ŽITAVOU. Jej produkcia z roka na rok klesala, keď ju z trhu vytláčali konkurenčné, často menej kvalitné, akože „paprikové“ produkty.

Južnoslovenský fenomém

Teraz by mal práve nastať zvrat tohto trendu. Podobne to bolo aj u lahôdkovej papriky, ktorá je kvalitou veľmi vysoko, trvalo však niekoľko rokov, kým si ju zákazníci osvojili aj napriek vyššej cene.

Žitavská paprika je fenoménom južnoslovenského regiónu pri ústí troch veľkých slovenských riek Váhu, Hrona, Nitry, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.

„Sme najsevernejšou oblasť Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Slnka tu nie je toľko ako južnejšie, preto v paprike zostane vyšší podiel cukrov, ktoré sa nepremenia na farbivo,“ hovorí Andrej Vrábel. Je vedúcim prevádzky spoločnosti Mäspoma, ktorá v Dvoroch nad Žitavou vyrába žitavskú papriku.

paprika1_r2185_res.jpg

Vedúci prevádzky A. Vrábel. Foto. (MA)

Základom je surovina

Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt, ktorý sa získava napríklad z týchto odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej. Najviac pestovanou je momentálne Dvorská, Žitavská a Kolora.

Prvoradý je výber pestovateľov, ktorí majú vyhovujúce odrody. „Ak chceme náš produkt deklarovať ako Žitavskú papriku, musíme používať odrody schválené a vypestované v tejto oblasti. Už na jar uzatvárame zmluvy, podľa ktorých sa zaväzujeme odkúpiť všetko množstvo dopestovanej papriky od tunajších pestovateľov. Okrem veľkých dodávateľov máme aj takých, čo prinesú zo záhradky niekoľko desiatok kilogramov,“ dodáva A. Vrábel.

Podľa jeho slov bolo posledné obdobie poznačené úpadkom pestovania aj ceny, hlavne vplyvom dovozu mimoeurópskej papriky.

Tradičné spracovanie

V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby – od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečnú spracovanie v tradičnom kamennom mlyne.

Dynamickým tlakom pri mletí na kamennom mlyne sa tu paprika zahreje, zo semien sa tak uvoľňujú tuky . Tuk zo semien sa zmiešava s vlastnými farbivami, mletú papriku konzervuje a stabilizuje jej farbu.

Lenže nie každá paprika sa dá mlieť s použitím kameňov. Nie slovenské papriky majú často takú mieru vlhkosti, že je jednoduchšie mlieť ich na valcových stoliciach ako na kamennom mlyne.

Žitavská paprika je jasná, oranžovočervená, má výrazne sladkú a príjemne koreninovú chuť.

paprika2_r8739_res.jpg

Finálny produkt. Foto: (MA)

Zamestnávajú domácich

Linku na mletie papriky obsluhujú v jednej zmene traja pracovníci. Spoločnosť Mäspoma zamestnáva v prevádzke spolu 72 ľudí – väčšinou z Dvorov nad Žitavou a okolitých dedín. Z tunajšej baliacej linky vychádza okolo 140 druhov spotrebiteľských balení korenín pre obchodné reťazce a väčšie gastrobalenia pre potravinárske prevádzky.

Manažérka výroby Blažena Valachová nastúpila v osemdesiatych rokoch ešte

do tradičného kameninového paprikového mlyna v Nitre. Vystriedala viacero pôsobísk a pri výrobe papriky zostala. „Máme tu všetko - od výkupu cez vlastnú sušiareň až po finálne spracovanie. Je výhodou, keď vieme, s akou surovinou zaobchádzame,“ skonštatovala.

Chcú uspieť v zahraničí

Za vlaňajší rok v prevádzke v Dvoroch nad Žitavou spracovali skoro šesťsto ton mletej papriky všetkých druhov.

Časť produkcie Žitavskej papriky vyvážali už aj predtým, ako značka dostala ochranu Európskej únie. V súčasnosti ju exportujú do Francúzska a Švajčiarska.

„Máme ambíciu dostať sa aj na európsky trh. Chránené označenie pôvodu jej dáva aj punc kvality a môže s uchytiť aj v zahraničí. Aj tam čakajú, že sa v niektorých parametroch bude líšiť napríklad od juhomaďarskej, srbskej či španielskej papriky,“ uzatvára vedúci prevádzky Andrej Vrábel.

tekovsky-salamovy-syr-rez-neudeny_r4626_res.jpg

Južnoslovenskou raritou je syr v tvare salámy

Výroba syrov s chránenou známkou je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre.
LEVICE. Tekovský salámový syr sa vyrába v Levických mliekárňach vyše 30 rokov z mlieka pochádzajúceho z regiónu.
Na pultoch je údený alebo neúdený polotvrdý zrejúci syr. Salámový sa volá preto, že má tvar valca dlhého približne 30 centimetrov. Od marca 2011 mu na obale pribudlo žlto-modré logo Európskej únie - získal značku Chránené zemepisné označenie, čo je údaj o tom, že výrobok pochádza z určitej zemepisnej oblasti, v tomto prípade z Tekova.
„Tieto syry sú vyrábané len z výberového slovenského mlieka a pri údení Tekovského salámového syra údeného sa používa pravé bukové drevo,“ približuje Daniel Primus, obchodný riaditeľ Levických mliekární.
Výroba Tekovských salámových syrov má viacero fáz - od prípravy toho najkvalitnejšieho mlieka, cez prípravu syreniny, lisovanie syrov, ich solenie, údenie a balenie do špeciálnych obalov.
„Nakoniec všetky Tekovské syry musia zrieť minimálne dva týždne. Tieto fázy si vyžadujú svoj presný časový postup a dôslednú kontrolu. Celkovo tento proces trvá minimálne tri týždne,“ doplnil obchodný riaditeľ. Podľa jeho slov z roka na rok záujem o Tekovské syry stúpa, ročná produkcia sa dá rátať v státisícoch ton.
Výroba syrov s chránenou známkou je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre a jej tradičný postup je každoročne kontrolovaný odbornou komisiou.

(KN)

Ďalšie články z rubriky Spravodajstvo

Najčítanejšie správy

Nové Zámky

Škôlku pozná ako vlastnú dlaň

Od prvého januára nastúpila do funkcie riaditeľky Materskej školy MDŽ Erika Sekanová.

Nové tváre Mestskej polikliniky Šurany

Mestská poliklinika v Šuranoch prešla v poslednom období viacerými zmenami. Pacientov ošetria noví lekári, pribudlo tiež moderné vybavenie ambulancie.

Kino Mier by mohlo dostať nový vzhľad

Novozámocké kino by sa mohlo dočkať celkovej renovácie. Stalo by sa nízkoenergetickou budovou. Vnútro je už moderné, chátra však fasáda a dlažba.

FKM na Sihoti

V sobotu odohrali futbalisti FKM Nové Zámky svoj prvý prípravný zápas na prírodnom trávniku, v ktorom na Sihoti zdolali Kremničku 5:2

Úprava ľadovej plochy je vyriešená. Poslanci schválili dotácie na rolbu

Ľadovú plochu na novozámockom zimnom štadióne bude čoskoro upravovať nová rolba.

Blízke regióny

Dôchodcu zrazil vedľa nemocnice, ten zomrel priamo na mieste

Tragická nehoda sa stala dnes na priechode na Tamaškovičovej ulice vedľa bývalých potravín Jednota.

Polícia vykoná v šiestich okresoch Nitrianskeho kraja osobitnú dopravnú kontrolu

Policajti budú dokumentovať tie porušenia pravidiel cestnej premávky, ktoré sú na základe analýz dopravnej nehodovosti hlavnými príčinami dopravných nehôd.

Na okraji Trnavy chcú postaviť nové byty. Problémových susedov sa vraj neobávajú +foto

Na rozľahlej ploche za supermarketom na Linčianskej plánujú postaviť 249 bytov. O pozemok, ktorý bol po prevrate v súkromných rukách, sa roky nikto nestaral. Teraz tam chcú začať stavať, čakajú iba na povolenie.

Začiatok výstavby novej kruhovej križovatky sa blíži

Dopravné zápchy má vyriešiť ďalší kruhový objazd v Leviciach.

Zúfalí ľudia: Sused po nás strieľa a hádže na nás výkaly, no polícia to roky nerieši

K mladíkovi chodia policajti ako na hodiny klavíra. Iba mestských policajtov si vlani zavolal neuveriteľných 66 ráz a v tomto roku už 21-krát, podľa náčelníka vždy neopodstatnene.

Všetky správy

Kaufland mení predajne. Pozrite sa, ako budú vyzerať

Nemecká sieť už začala s prestavbou niektorých svojich pobočiek a postupne plánuje meniť ďalšie.

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy, a najmä jej vplyvu na Slovensko odpútava pozornosť od toho, čo na nás dopadá dnes a plnou váhou - od úplatkov, kriminality, amnestií.

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

Spieva si Marleyho, dá si pivo a fotí sa. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa na klasiky pripravoval inak ako súperi. "Keď som to navrhol, všetci si mysleli, že som zošalel," tvrdí športový riaditeľ jeho tímu.

Blíži sa voľba šéfa RTVS, Rezník z TASR by bol pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

Kam vyraziť